Home

Buy LWM Oat from me!

Leave a comment

I’m selling London Formulated Dietary Food (Oat – Chocolate flavour) for RM 90 per box, new and sealed. For those who already follow the London Weight Management slimming programme, you are welcomed to restock at a price lower than sold in the outlet.

If you are new to London Weight Management, you can try this 3-in-1 cereal drink. Just remember to consume a sachet 30 minutes before meal. It can help control your food cravings too.

FORMULATED DIETARY FOOD (FDF)
• Chocolate flavour + Oat
• No added sugar (only dextrose)
• Helps increase body metabolism
• Weight control
• Meal replacement
• No side effects
[Direction of use:]
• Mix 1 sachet of FDF with 220 ml of warm water (not hot!) and stir vigorously and consume immediately. Take one packet replacing one regular meal.
[Contents:] 10 sachets per box
[Net weight:] 50g per sachet

Certified HALAL
WhatsApp/SMS: 019-5284170 (Miss Shaza)

LWM 2

Advertisements

Tips Temuduga ke Universiti

Leave a comment

Sebelum memasuki alam pekerjaan, hendak melangkah ke alam universiti juga memerlukan kita untuk lulus temuduga. Walaupun bukan bagi semua bidang, tetapi pengetahuan menghadapi sesi temuduga penting untuk kita memperbaiki kemahiran bercakap. Semua orang pun boleh bercakap, tetapi tidak semua mahir melontarkan idea dan ada juga yang bercakap leret tentang diri sendiri semasa ditanya soalan.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum ke Temuduga

  1. Penemuduga mempertimbangkan anda dari apa yang mereka lihat, dan apa yang mereka dengar.
  2. First impression. Tanggapan pertama penting, jadi sebelum ke temuduga, pastikan anda menampilkan imej yang sesuai. Pada tahap kemasukan universiti, tidak perlu untuk memakai blazer. Wanita cukup berbaju kurung, berbaju tradisional tetapi sopan, atau kameja yang disesuaikan dengan seluar atau skirt panjang. Lelaki pada kebiasaannya akan berkameja dan berseluar. Perlu diingatkan, seluar bukan yang berpotongan ketat (macam seluar hipster).
  3. Buatlah penyediaan jawapan kepada soalan standard yang akan ditanya. Berlatihlah sehingga anda berjaya membina keyakinan untuk menjawab soalan.
  4. Ketahui latar belakang bidang yang anda ingin pelajari di universiti. Anda juga perlu bersedia menyatakan minat anda pada sesuatu subjek yang terangkum dalam bidang tersebut. Anda juga perlu selidik latar belakang universiti / politeknik yang anda pohon.

Contohnya dalam temuduga Ijazah Sarjana Muda Senibina Landskap. Anda mungkin tidak ditanya tentang “apa yang anda tahu tentang senibina dan landskap”, tetapi anda mungkin akan ditanya “apa yang membuatkan anda minat untuk menuntut bidang senibina landskap”. Jadi dari bacaan anda, anda bolehlah bercerita sedikit sebanyak tentang isu yang menarik minat anda untuk menjadi arkitek; isu penggunaan tanah secara membazir, isu tanaman landskap yang tidak sesuai ditanam, isu keselamatan dalam landskap, isu pelancongan dan lain-lain lagi.

Video (English) pada pautan ini berkongsi tentang soalan-soalan lazim yang ditanya ketika temuduga serta tips menjawab.

Soalan 1: “Ceritakan tentang diri anda.”
Soalan 2: Kecenderungan minat anda dalam akademik.
Soalan 3: Sasaran dan perancangan anda setelah menamatkan pengajian.
Soalan 4: “Kenapa anda berminat dengan bidang/sekolah/fakulti pengajian ini?”
Soalan 5: Aktiviti luar waktu kelas/sekolah.
Soalan 6: Kekuatan & kelemahan diri.

Hari Temuduga

  • Datang awal. Anda mungkin diminta untuk mengisi borang terlebih dahulu, dan anda juga memerlukan sedikit masa untuk menenteramkan diri.
  • Jaga adab ketika berada dalam kawasan kampus. Anda tidak tahu siapa yang akan memberi penilaian dalam sesi temuduga. Mungkin orangnya tua, mungkin juga orang muda yang nampak seperti pelajar sebaya anda.
  • Buang air sebelum nama anda dipanggil. Saya tidak perlu terangkan kenapa ini penting.
  • Pakai pakaian sesuai dan selesa, tetapi formal dan kemas.
pakaian rasmi kerajaan

Pakaian sesuai untuk temuduga

  • Semua dokumen seperti sijil dan sebagainya hendaklah disusun dengan teratur dalam CLEAR folder – Salinan kad pengenalan, sijil-sijil akademik yang asli dan original, juga penyertaan seminar dan kokurikulum. Susunan bermula dari tarikh yang terbaru sehingga terdahulu.
  • Sekiranya memohon masuk ke design school, hendaklah membawa sekali karya seni anda sebagai satu portfolio.
  • Bawa beg fail yang sederhana dan ringkas – menampakkan anda lebih teratur dan yakin.
  • Bawa pen.

Memasuki Bilik Temuduga

Tipsnya mudah. Jagalah adab – dari mengetuk pintu, senyum, berjabat tangan atau tunduk hormat, meminta izin sebelum duduk, duduk tegak dan lain-lain.

Ikut bahasa yang dikomunikasikan oleh penemuduga. Bahasa Melayu dijawab Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dijawab Bahasa Inggeris.

Bersopan-santun ketika bercakap.

Bawalah bertenang dan cuba jangan gelisah. Kawal keterujaan anda. Tidak salah untuk menjadi seseorang yang bersemangat pada hari tersebut, tetapi jangan sehingga menjengkelkan penemuduga.

Di akhir sesi, berikanlah maklum balas kepada penemuduga. Anda boleh bertanya soalan sekiranya anda mempunyai kemusykilan. Minta izin sebelum bertanya. Ini menampakkan anda sebagai seorang yang proaktif dan punya rasa ingin tahu.

Meninggalkan Bilik Temuduga

Senyum dan ucapkanlah terima kasih. Bangun dengan tertib dan berjabat tangan atau tunduk hormat. Minta izin untuk mendapatkan semula folder anda secara sopan.

Kesimpulannya disekalikan dalam poster infografik ini:

Temuduga Uni

Tips Temuduga Universiti Awam (Sumber: Kementerian Pendidikan Tinggi)

Rujukan:
UPU, Kementerian Pendidikan Tinggi
Prep Matters
cgkaunseling.blogspot.my

 

Wadehekk la kan~

Leave a comment

Aku tak tahulah apa yang aku cakap kat penjual baju ni sampai dia reply macam ni kat aku.

Kalau pressure, tak payahlah bebankan diri ambik tempahan baju akhawat. Yes, aku memang tak berkenan ngan kualiti baju tu. Bagi aku, baju persatuan kena tempah kualiti elok supaya menang kita memakai lama-lama. OK mungkin adik ni tak survey pengilang sebelum tempah, dia setuju saja. Takpa.. Benda biasa kalau dah rushing semua.

Yang kecewanya, aku rasa adik ni cakap macam tak beradab dengan pelanggan. Katanya, boleh je pos balik kalau tak puas hati, dia kasi duit balik.

Bila aku reply aku nak pos balik, bertubi dia punya mesej bagitau pulak dia tak puas hati ngan cara aku. Ape ni, dik? Kata boleh pos balik, tapi melenting pulak. Wadehekk~?

Aku punyalah menanti baju tu, memanglah aku excited sebab itu baju persatuan aku yang pertama aku beli. Aku spend duit yg sepatutnya jadi duit makan aku supaya aku ada baju bercop persatuan untuk aku pergi program. Masalahnya, bila sampai-sampai je terus hangus expectation aku menjadi abu. Hmm.. Bab kualiti kain tu satu, yang satu lagi ni memang aku rasa pengilang tu tipu adik yang tempah baju ni. Saiz baju aku tempah tak sama langsung dengan saiz kat carta ukuran yang dia bagi. Wadehekk~ kali kedua. Makin kuatlah aku nak return baju tu. Dengan attitude akhawat yang macam ni lagi. Adui.. Tolonglah settle hubungan dlm jamaie.

Aku pada asalnya tak salahkan pun adik ni. Sebab apa-apapun dari pengilang. Tapi dia punya marah kat aku sampai 7 speech bubbles keluar dengan kata-kata sindiran, menjadikan keningku bersambung dan diriku tertanya, “Siapa dia ni? Aku nak jumpa budak ni. Kenapa macam kurang ajar sangat? Siapa naqibah dia?”
Hah.. Itulah.. Attitude dia yang buat aku tak senang. Padahal mulanya OK ja. Aduhai akhawat..

Aku beli ngan ZALORA je lah senang. Kalau barang rosak/salah saiz/tak mencapai expectation, boleh return semula for free. Duit terus dikreditkan dalam akaun.

Dik, akak harap awak berusahalah sikit untuk final year. Hari tu akak termaki awak pulak. Kalau awak rasa macam susah dan payah tu, teruskan jelah usaha. Terima kasih.

Introvert Apparel

Leave a comment

I designed a T-shirt for introverts. Wear this and unite in #teamintroverts.

space-front

Front design

space-back

Back

Have you ever feel so tired of trying to explain to people to respect your space? *sigh* People getting close into physical contact to you are draining your energy away. Get this raglan shirt on Teespring and let it speak for you.

Link: https://teespring.com/get-space-respect

Campaign ends Dec 25th, 2016.

Dilemma of an Ummah Designer.. Part #2

Leave a comment

(Note: Read Part #1 first)

When a potential client’s message came into my inbox, it meant chance for me.

This one regular client who currently lived in my hometown asked to design a poster for a coming-up event for school kids. She didn’t give me any template but gave me an exemplary poster from another branch; different from the previous client who shared their template to me beforehand.

So obviously this client was asking to design a poster from scratch. I accepted it but I asked for agreement to pay before I can proceed. Then…

screen-shot-2016-12-03-at-4-57-55-pm

I don’t know if they were misinterpreting my service, and I don’t know if this client was being sarcastic, but I only hope for two things:

  1. If they talk shit behind my back, then I pray their pahala to be given to me.
  2. I want them to understand what I’m going through and why I need money.

Designers who worked in a physical shop would charge RM40 per hour for one design. I offered RM30 with no time limit and didn’t mind to start from scratch. This person is a regular client which I never asked for payment before. Maybe they didn’t expect me to ask for payment. It’s okay.. I already saved a probability of this thing would happen.

But, I never expected for a double reply. That “Dari kak grah…” , I knew something was wrong from there. Criticism. That person had never showed her interest in my personality and psychology, but let’s just leave it to there. I don’t want to backbite the person who acted like she cared, because at least she acted.

*sigh* I thought this kind of organization would support me through my calamities. And there goes.. But not all are like that. Maybe it’s only those who worked in my birthplace.

Long story, short: My sister asked if I could lend her some money because she had zero ringgit in her account and she needed to buy diapers & milk for her twin toddlers. She was asking for RM300 not knowing that I had only RM222 in my account. So I said to her, what if I lend you RM150 first, and the other half later? She said OK. There went my RM150. I withdrew the remainder also to pay some debts I had with my friend, now leaving only RM5 in my account. My wallet now screaming THERE ARE ONLY 8 PIECES OF BLUE NOTES IN HERE!

Until then. Salaam..

Dilemma of an Ummah Designer.. Part #1

Leave a comment

I had people asking for my help nowadays – designing posters, banners etc.

To inform, soon there will be a big event running all over my country for fresh school graduates. There will be carnivals like Jom Masuk U, Career Week and my most concerned, Karnival Lepasan Sekolah (KLS). All are expected to be held in January 2017.

So last week, I received a job from KRIM Dungun, Terengganu as they urgently need a designer for a poster of an event. I actually volunteered myself to help them, but a friend of mine suggest that, “Hey it’s not  your obligation to help them since you are here in Selangor. They’re asking for help, don’t let them take you for granted. You know you have a lot to do here, right? Selangor branch needs you more. We need your time. I suggest that you put a price on your service. Besides, you need money for time being, right?”

She had me thinking, because what she said was right. I’m being too kind to let people take me for granted. So I decided, if they start to be very picky about the output, or if they ask to edit some more after I submit, I should charge them.

Seems like my client from Dungun was okay with the term, and it wasn’t me that decided the price on my service. They themselves wanted to pay me RM50. How can I give enough thanks to Allah? Guys, if you think RM50 for this job is cheap, let me tell you that for a student like me, it’s worth every minute. All I had been thinking about was my lunch, dinner and petrol. If I had any left, I’d save it for my Final Year Project presentation.

RM50. I have to do my best! So what I submitted to my client was not only a poster, but a Facebook profile picture that I think they need to change, and also a new Facebook cover (because I think they took Johor’s branch cover and that’s wrong).

screen-shot-2016-12-03-at-8-13-51-pm

Turns out my client liked my service. Yeay!! Alhamdulillah. It’s not much of a problem since my client kindly shared the template of the poster beforehand. Also, that’s why I added my own work and effort to offer them some new images for their Facebook page. I thank Allah so much for answering my prayers. I asked for money, and he gave me a job so I could earn my own.

And then.. A couple of hours after that.. I got a new job again. But this time.. It didn’t help. I’ll continue in my next post, insyaAllah.

Bantuan membikin poster

Leave a comment

Saya boleh membantu anda untuk membuat poster dengan design yang menarik. Dengan hanya RM50 setiap satu .psd file ataupun .ai file (pilih salah satu), anda boleh menyebarluaskan perniagaan anda dengan keistimewaan grafik dalam pengiklanan.

Untuk promosi design 1 poster dan free satu, sila tempah Kerja melalui Bantu.my (nama: syaza-s).

E-mel saya di sytrange@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Older Entries