Home

Feeling that Ramadhan vibes?

Leave a comment

Respect Ramadhan T

#RespectRamadhan short sleeves T-shirt in Ash grey

Screen Shot 2016-06-04 at 4.23.50 AM

#RespectRamadhan long sleeves T-shirt in Heather

Assalamu’alaykum, everyone.

Wouldn’t it be nice to wear these shirts during Ramadhan? I mean, you don’t have to mouth it to other people to remind them that you’re fasting, since your T-shirt has spoken for you. The ideal shirt for the introverts, perhaps?

Spread good message to public this month by educating people about the holy month of Ramadhan. Share your moments on how people showed their respect to their friends/colleagues during the fasting month. Was it awkward??
Trending now #RespectRamadhan or #RespekRamadhan (Malaysia).

Life gets easier when you wear a thing that speaks for you. No need to thank the T-shirt, it’s just doing its job. A simple reminder to notify people that you are fasting and to tell them you will not do things you “normally” do during usual days. Just asking for some respect, right?

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Keep reblogging because campaign ends on June 6th, 2016. Get it now on Teespring!!

 

 

Ramadhan 2016 – Dah ready ke beb?

Leave a comment

Assalamualaikum, pembaca sekalian.

Bulan puasa menjelang tiba! Kita belum terlambat lagi nak pasang target kita untuk Ramadhan tahun ini. Untuk kita sentiasa monitor prestasi ibadat kita setiap hari, sebaiknya buatlah mutaba’ah atau check list amal kita. Mutaba’ah ni macam senarai semak lah.. Lepas buat, tanda. Kalau tak buat, tak payah tanda. Sebelum tidur muhasabah diri mana ibadat yang tertinggal, dan pasang azam setiap hari yang berlalu dalam bulan Ramadhan kita tingkatkan amal.

Dah bertahun-tahun saya repost mutaba’ah ni, nampaknya setiap tahun kena update sebab nak tukar style. Hahah.. Column yang saya warnakan hijau pucat itu menandakan hari Jumaat setiap minggu. 28 item semuanya dan saya sengaja tinggalkan ruang kosong di bawah senarai ini untuk diisi dengan target extra. Tahun ni kita mula puasa hari Isnin, ya!

Screen Shot 2016-06-04 at 4.39.33 AM

Inilah senarai semak kita tahun ini!

 

Puasa ni kan, kalau kita cakap kat non-Muslim kita tak makan siang selama 30 hari, mereka pula yang tak keruan, meroyan, kebingungan pasal puasa. Ujarnya, “Aiyyooo.. Susah wooo…” Padahal puasa tak susah pun. Amende-lah susahnya? Kalau sibuk bekerja pagi sampai petang, mana ingat nak makan. Saya pernah bekerja di kedai percetakan. Sumpah, selama saya bekerja di situ, boleh dikira berapa kali saya keluar makan tengahari. Sibuk, bhai.. Tengok kalendar, 4 kali Jumaat. Pejam-celik mana rasa.  Berazamlah untuk meningkatkan amalan Ramadhan marathon kita setiap hari, setiap minggu. Kurangkan beralasan. Kita boleh! Kita Muslim yang superb!

Mutaba’ah ni sesuai untuk semua lapisan umur. Tak kiralah kamu ikut usrahkah, tak ikut usrahkah, kuat mainkah, cikgu sekolahkah, poliskah, budak hisap gam belakang kantinkah.. Semua boleh! Kenapa nak beralasan atas label-label sebegitu untuk tidak beribadat di bulan Ramadhan?! Ramadhan sekali setahun je weih!

Untuk sebulan ini abaikan apa yang orang lain cakap. Tumpukan perhatian kepada amalan kita, ikhlaskan hati dalam beribadah. Malu nak ke masjid sebab terbiasa berzina? Ah, tinggalkan semua itu dan teruskan niat murni ke masjid. Walaupun banyak mulut yang mengata, ingat, setiap langkah yang kamu paksa gagah itu dipandang berat oleh Allah s.w.t. Kerana apa? Kerana usaha, Allah sayang!

Tips untuk mencari kekuatan: Buat demi Allah s.w.t., kerana meraih redha-Nya.

Banyak bebel bukan? Haha! Sila muat turun mutaba’ah dengan klik link di bawah:
Mutaba’ah Ramadhan ’16

Pesanan terakhir. Ikhlaskan hati untuk beribadah kerana-Nya. Walaupun keikhlasan seseorang itu sukar diukur kerana akan ada nafsu yang cuba mengapi-apikan rasa riak dan ujub.. Tetaplah pada niat, bukan beribadat kerana nak impress other people dan bukan jadi bahan status di Facebook, Instagram & Twitter. Tahun 2016 mungkin di Snapchat, Vines etc.

Ni, kalau nak share mutaba’ah ni tak payah minta izin tau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Sama-sama kita perbaiki diri dan kualiti ibadat kita. Wassalam..

P/s: Admin sokong kempen #RespekRamadhan tahun ini. Jangan merokok di tempat awam. Berhenti mempromosikan zina. Sekat bahan pornografi. Tutup aurat setiap kali keluar rumah.

Move On-lah kerana kamu layak untuk bahagia

3 Comments

Scrolling blog orang ni banyak benda pulak saya rasa nak ulas. Al-maklumlah hari tu deactivate Facebook, maka rajinlah saya stalk blog kawan2 yang saya sendiri tak berapa kenal.

Relationship on-off katanya sampai 5x. Sekarang dah setahun lebih berpisah tapi si teruna masih terimpi-impi. Si gadis pula sudah memasang pengganti.
Kata teruna, “Bukan tak nak move on tapi kerana terlalu banyak memori”.
Pada entri lain katanya lagi, “Bukan tak nak move on tapi ini soal kebahagiaan diri.”

Sebab dia lelaki tidaklah saya ingin mengulas depan-depan. Makanya saya ulas di sini untuk renungan saya pada hari kelak. Untuk anda juga, perhaps..?

Pada blognya saya dapati banyak tulisan islamik, tapi masalahnya juga banyak coretan anganan yang membuat saya rasa dia ni tidak sedar bahawa yang susu tak sedap kalau dah campur ngan cuka buatan. Kalau ye nak buat susu masam, tambahlah beneficial bacteria, barulah bermanfaat.

1. Terlalu banyak memori sehingga sukar dilupakan.

Kan..? Tahu sakit hati.. Haa.. Sebab itu Allah pesan jangan couple kerana dia tidak mahu hambanya dilemahkan dengan derita “sakitnya tuh di sini” (tunjuk kat hati).

Jangan dekati zina, ianya satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk
(al-Isra’: 32).

Sampai kena guna perkataan “keji”. Pergh.. Allah knows best. Walaupun lepas break-up, masih lagi terbawa ke dalam mimpi anganan untuk hidup bersama. Memori itu, kalau yang halal, bolehlah jadi penguat semangat. Tapi dah kalau yang haram, yang bikin kamu rasa “butterflies in the tummy”, itulah senjata ampuh syaitan untuk melemahkan semangat kamu, yang menambah kelalaian, yang membiarkan kamu hanyut dalam fantasi, dan yang paling teruk, buat kamu tak boleh nak move on. Maka, jadilah kamu manusia forever alone.

Yang tak tahan tu, mimpi dia dan pasangan di masjid bersama seorang anak lelaki. Maaflah kawan, tak tahan berdekah bila baca entri yang satu ni. Masjid tu beb!! Syaitan ni tak perlu masuk MMU untuk dpt degree in Virtual Reality, dah boleh bina masjid dengan realistik dalam mimpi. Kaahh~

2. Soal kebahagiaan diri.

Mitos, bahagia hanya mampu dicapai dengan mengahwini wanita idaman hati. Bahagianya itu cuma ada pada si gadis yang memiliki hatinya “forever more”. Waduh.. Cliché banget sih kayak sinetron di TV.

Bahagia itu ada di antara kita dan Allah. Berusahalah mencari di ceruk mana. Bukan pada gadis yang bukan milik kamu, yang kamu relakan hatimu untuk dia pegang dan buat mainan. Kamu seperti meletakkan diri kamu di tempat yang tidak layak, dan kamu rela dan redha jika kamu tidak bahagia. Yang sebenarnya kamu layak di tempat yang mulia kedudukannya dan kamu layak untuk bahagia.

Jangan kamu berkeras menyimpan memori itu kalau kamu sedia tahu Allah tidak redha. Bukan saya kata memori itu mudah dihapuskan, tidak. Tetapi sesukar manapun untuk kamu melupakannya, mohonlah keampunan daripada Allah kerana teringatkan bahagia selain-Nya.

Istighfar-lah kerana dengan mengingati-Nya hatimu akan tenang
(ar-Ra’d: 28).

Mohonlah perlindungan kerana kamu tahu syaitan sedang mencucuk kamu, geram untuk melihat kamu tersenyum sipu mengenangkan yang lalu. Pui..!
Ada satu entri dia menyatakan tentang kebajikan yang dia buat pada suatu hari kerana kasihan terlihat pakcik menjual jeli shumi di pasar malam. Bukan nak suruh pembaca kata dia ni riak, sebab soal tu tak wujud rasanya kalau kita tak kenal orang tu (anonymous). Dia hulurkan duit merah. Walaupun dia tak jumpa laksa yang diidamkannya di pasar malam (niat awalnya), sekurang-kurangnya dia bahagia kerana menghulur duit merah pada pakcik penjual shumi tu. See?

Bahagia tu datang dari Allah selagimana redha-Nya yang kita harapkan
(an-Nisa’: 114).

Pandai pun kau, kawan. Haih~! Itu clue Allah bagi camne nak cari bahagia through charity. Harap kau nampak.

And lastly (sebab tetiba rasa panjang sangat dah), potonglah angan-angan kamu yang panjang itu, dan kalau nak bahagia, berhentilah meratapi masa silam. Your future is way brighter, and it’s up to you how you want to paint your canvas. Kalaulah jodohmu dengan si dia, memori silam itu dah tak penting dah sebab yang penting itu masa depan.. Nak syurga kan? Kan?

Impossible-lah nak cakap direct benda ni sebab tak tahu bila dia ready dan saya pula bukan jenis speaker depan lelaki. If one day this post circulates and come to you, then Allah knows that your heart is strong and ready. Sayang, terkadang saya merasa dia punya potensi yang baik, tetapi masih terbelenggu dengan mainan syaitan. Mohon pagar diri daripada cucukan jahiliyah.

Silau pulak mata tengok screen laptop ni. Minta diri dulu. Yang baik kita ambil, yang hampeh kita sembang nanti. Wassalam..

Muhasabah April #2

Leave a comment

*Sambungan dari Muhasabah April #1*

“Beb tekan brake ke untuk hidupkan lampu belakang ni?” Pembonceng bertanya, menguatkan sedikit suara yang terbawa angin malam.

“A’ah. Kalau tak tekan takda lampu merah.” Jawab penunggang.

“Hmm.. Nanti cepat habis minyak takpa kah?” Soal pembonceng lagi.

“Taklah. Guna bateri je! Sebab lampu sambung kat bateri.”

Aku ni takdalah tak pandai sangat. Pembonceng bermonolog dari dalam hati. Can’t help her own face pulled flat. Memang akan makan minyak kalau press brake sekali ngan minyak. Beri Force yang lebih diperlukan untuk motor itu meluncur.

“Oh begitu ke..?” Ujar pembonceng. Sengaja bermain.

“Eh, ya. Makan minyak sikit. Tapi takpa sekejap je ni.”

“Kalau jalan terang macam ni dah OK tak perlu tekan dah. Pemandu lain nampak dah kita.” Sambungnya setelah melalui pintu utama UKM.

Barulah Pembonceng menarik nafas lega. Bermuhasabah sepanjang perjalanan.

Bukan fitrah ciptaannya agar skuter itu ditekan brek sepanjang masa untuk lampu keselamatan belakang itu hidup. Tapi atas keuzuran, terpaksalah melawan fitrah.

Patutlah aku tengok skuter ni cam kesian je.. Hmm.. Begini rupanya layak pemiliknya. Bertabahlah, skuter. Suara hati Pembonceng berpesan kepada diri agar menjaga harta sebaiknya. Bukan kerana melebihkan dunia, tapi sebolehnya perbelanjaan untuk membaiki kerosakan itu dan ini dapat dikurangkan untuk menampung perbelanjaan yang lebih bermanfaat. Sekiranya rosak, berikan haknya untuk dibaiki (walaupun ia bukan benda hidup). Jangan paksa apa yang ia tak mampu, supaya ia boleh tahan lama berkhidmat untuk tuannya. Respect the limit.

Sehingga tiba di rumah sendiri Pembonceng bermuhasabah: Respect the limit. Pesan hatinya lagi.

*TAMAT*

gambar-kartun-pegang-payung

Muhasabah April #1

Leave a comment

Meluncur dgn skuter Yamaha Ego di sepanjang jalan gelap tak berlampu pada setiap malam Selasa, perkara biasa bagi dua gadis itu.
Entah mengapa pada malam ini si Penunggang asyik memandang cermin belakang. Pembonceng hairan. Makin lama makin seram pula melihat gelagat Penunggang itu. Tiba di selekoh skuter pun berhenti. Kiri dan kanan hutan belukar. Penunggang terbongkok-bongkok meneliti side mirror.

“Kenapa, Beb?”

“Kak … …” (bercakap dgn suara x didengari).

“Apa? Kenapa Beb?”

“Kak turun sekejap.” Sambil menoleh kepada Pembonceng.

Pembonceng pun turun.

“Hah..” Pembonceng menanti apa yang Penunggang mahukan.

“Cuba kak tengok belakang.”

“Hah..” Sambil memandang ke belakang motor. Kenapalah pulak?! Rasa menyampah dalam hati kerana diarah begitu.

“Ada lampu (merah) tak?” Pembonceng pun faham lampu yang dimaksudkan itu lampu keselamatan.

“Adalah lampu merah.”

“Dan sekarang?”

“Takda.” Aik.. Kenapa tak hidup ni?

“Sekarang ada lagi?”

“Ada.”

“OK lampu keselamatan tak berfungsi. Dah, naik.”

Cheh, dia ni buat seram aku je.

*bersambung*

Fizah

Berjaga-jaga ngan dia. Buat jalanraya macam dia punya.

Kalori, mohonlah bakor.

Leave a comment

Teruk betul saya makan hari ni. Boleh pulak dalam sehari 4 hidangan nasi saya makan. Allah.. Lama-lama macam ni mudarat lah T_T

Semestinya kamu yang jenis makan lantak akan tertanya-tanya, 4 hidangan nasi, so what? Biasalah.. Kita makan hari-hari kot. Apalah nak berkira sangat ngan kalori tu..

Kenapa saya berkira-kira sangat pasal ni? Straight to the point, saya memang kalau boleh nak maintain berat badan. Memanglah sekarang nampak body kecik sedap-sedap.. But then in the future, the leftover energy yang kita sepatutnya bakar melalui aktiviti seharian kita, akan bertukar menjadi fat. Lama-lama kita pun fat.

Okay.. Now you guys would say, pergilah workout, burn that calories. Yes, that is what I am doing 3x per week; say yoga, personal training, high-intensity abs workout etc. These things help a lot not only in maintaining my weight, but also building muscles to replace the fatty layer under my skin. Soon, bye-bye cellulite.

So what happen kalau makan banyak? Yelah.. Bagi saya seolah-olah benda ni spoil usaha saya selama ni. Hadoi.. Kalau kamu jenis faham tentang diet, mesti kamu faham rasa mengkhianati usaha diet kita selama ini. Cheh.. Nak cakap je. Lol. Bayangkan dalam satu project team, kita penat-penat bekerjasama dan bertungkus-lumus dari awal semester sampai nak hujung semester untuk siapkan projek yang kita ingin sangat menjadi sebuah kejayaan dalam sejarah hidup kita. Tiba-tiba seorang member ni dia buat hal pulak, tengah-tengah semester dah mula malas, hilang semangat, tak buat kerja.. Kan dia lah spoiler dalam group tu. Last-last masa nak present hujung nanti, hambar..

Hambar.. Mahukah kamu diet kamu selama ini menjadi sia-sia? Tak mahu kan? Haish!

Jadinya malam ini, saya check pembakaran kalori kat CalorieCalculator. Nak tahu kalori yang optimum kita ambil setiap hari, kena tahu berat, tinggi dan umur. Saya umur 26, tinggi tak berapa, berat 44kg. Berat saya ni kira OK lah kan bagi kamu? Sebab tu saya nak kekalkan. Nombor cantik walaupun orang Cina tak suka. Kah kah kah!

Untuk kekalkan berat ni, kalori yang sepatutnya saya ambil untuk setiap hari hanyalah 1,450. Kalau terlebih intake, kenalah bakor.. Cara-cara nak bakor kalori ni ada disediakan dalam gambar rajah yang saya attached pada entry ni. Hmm.. Terfikir pulak kan kalau 4 hidangan nasi yang saya makan tadi tu berapa kalori-lah agaknya?

Satu hidangan nasi = 225 kalori
225 x 4 hidangan = 900 kalori

900 kalori macam OK kan? Jangan lupa lauk-lauk yang saya makan tadi.. Berminyak, berlemak.. Waduh waduh.. Gawatlah begini.

K bye. Esok nak jogging.

burn baby burn

Sekarang kamu tahu kan pentingnya jaga makan. Kalau tak, azablah kena buat 100 lompat bintang, 100 sit-ups, 100 squats. Haih!

Kalau mahu berpesan..

Leave a comment

Menasihati, atau ada orang suka sebut berpesan, buat sesetengah orang ianya suatu perkara yang mudah dilaksanakan, dan bagi sesetengah yang lain, ianya perkara yang kalau boleh dia nak elakkan, atau cuba pass kat orang lain untuk melaksanakannya.

Bagi yang ringan menasihati orang lain, itu ialah perkara yang bagus. Tetapi ini terpulang kepada cara penyampaiannya. Nasihat itu adalah agama, which means it is a good thing, and it should not be something hard to do. Bahkan semua orang kena berlumba-lumba melaksanakannya. Dan orang yang dinasihati itu harus mengambil nasihat itu sebaiknya, bukan untuk diambil ringan dan ditertawakan.

Ada pula orang yang memberi nasihat tetapi mempunyai niat untuk menjelekkan orang lain. OK.. Yang ni, busuk.. Memang mulut busuk.

Nasihatlah dengan niat untuk memperbaiki DIRI dan ORANG LAIN.

Orang yang tidak mahu menasihati pula biasanya dia ada alasan-alasan seperti:

  1. Malu,
  2. Rasa tidak layak (mungkin kerana orang yang perlu dinasihatinya itu lebih baik kedudukannya dari dia),
  3. Rasa diri lebih banyak buat salah,
  4. Tidak suka bercakap dengan orang yang perlu dinasihati itu (mungkin sebab dah menyampah sangat),
  5. Takut dimarahi,
  6. Takut putus hubungan,
  7. Takut nasihatnya tidak diterima,
  8. (dan) macam-macam lagi jenis takut.

Pembaca sekalian, sekiranya kita ingin mengubah dunia atau sekurang-kurangnya mengubah Malaysia atau paling sikitpun ubah keadaan pejabat/fakulti kita, alasan-alasan yang di atas itu harus kita bungkus dan masuk tong “moeru“!

Moeru(燃える)= Japanese for bahan bakar. Mentang-mentang buat assignment Slash and Burn sekarang.

Mari kita ulangkaji semula nasihat Imam Syafie rahimahullah tentang cara menasihati agar orang lain mudah menerima nasihat kita:

“Tutuplah kesalahanku dengan menasihatiku seorang diri. Janganlah menasihatiku di hadapan khalayak ramai, kerana menasihatiku di hadapan orang lain adalah seperti memburuk-burukkan (menghina) aku. Aku tidak redha mendengar seperti itu. Jika engkau enggan menuruti perkataanku, maka jangan hairan jika nasihatmu tidak ditaati.”

Haa… Imam Syafie ni walaupun beliau seorang yang alim, juga seorang imam, beliau juga menuntut untuk dinasihati supaya dirinya diperbaiki, tetapi harus kena dengan adabnya.

Antara hal-hal lain yang harus kita consider,

  • Sifat orang mukmin adalah menasihat (berpesan ke arah kebaikan) dan menutupinya, manakala sifat orang munafik dalam nasihatnya bermaksud untuk menghina orang lain.
  • Jangan pula semasa kita berpesan, kita menyampaikannya dengan gelak tawa yang mana boleh membuatkan orang memikirkan hal itu tidak serius. Saya tahu ada yang berbuat demikian untuk mengelakkan situasi jadi awkward sebab tiba-tiba situasi jadi serius and tensed. Lebih baik elakkan. Keep calm, and deliver it from the heart with kindness.
  • Sekarang ni kan banyak aplikasi online yang memboleh kita private message, apa salahnya kita gunakan medium itu untuk menyampaikan nasihat. Kita juga boleh sampaikan nasihat dalam berbentuk grafik (info-grafik) dan poskan ia ke public page seperti Instagram, Facebook, Twitter etc. tapi tak perlulah tag orang sasaran itu.

Hah.. Itu jelah kot. Bersahaja nak kongsikan apa yang dipelajari melalui bahan bacaan dengan harapan ilmu yang diterima ini tidak membasi dalam otak. Saya nak sambung buat assignment. Mohon doa! ^_^

 

Older Entries