Home

Feeling that Ramadhan vibes?

Leave a comment

Respect Ramadhan T

#RespectRamadhan short sleeves T-shirt in Ash grey

Screen Shot 2016-06-04 at 4.23.50 AM

#RespectRamadhan long sleeves T-shirt in Heather

Assalamu’alaykum, everyone.

Wouldn’t it be nice to wear these shirts during Ramadhan? I mean, you don’t have to mouth it to other people to remind them that you’re fasting, since your T-shirt has spoken for you. The ideal shirt for the introverts, perhaps?

Spread good message to public this month by educating people about the holy month of Ramadhan. Share your moments on how people showed their respect to their friends/colleagues during the fasting month. Was it awkward??
Trending now #RespectRamadhan or #RespekRamadhan (Malaysia).

Life gets easier when you wear a thing that speaks for you. No need to thank the T-shirt, it’s just doing its job. A simple reminder to notify people that you are fasting and to tell them you will not do things you “normally” do during usual days. Just asking for some respect, right?

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Keep reblogging because campaign ends on June 6th, 2016. Get it now on Teespring!!

 

 

Ramadhan 2016 – Dah ready ke beb?

Leave a comment

Assalamualaikum, pembaca sekalian.

Bulan puasa menjelang tiba! Kita belum terlambat lagi nak pasang target kita untuk Ramadhan tahun ini. Untuk kita sentiasa monitor prestasi ibadat kita setiap hari, sebaiknya buatlah mutaba’ah atau check list amal kita. Mutaba’ah ni macam senarai semak lah.. Lepas buat, tanda. Kalau tak buat, tak payah tanda. Sebelum tidur muhasabah diri mana ibadat yang tertinggal, dan pasang azam setiap hari yang berlalu dalam bulan Ramadhan kita tingkatkan amal.

Dah bertahun-tahun saya repost mutaba’ah ni, nampaknya setiap tahun kena update sebab nak tukar style. Hahah.. Column yang saya warnakan hijau pucat itu menandakan hari Jumaat setiap minggu. 28 item semuanya dan saya sengaja tinggalkan ruang kosong di bawah senarai ini untuk diisi dengan target extra. Tahun ni kita mula puasa hari Isnin, ya!

Screen Shot 2016-06-04 at 4.39.33 AM

Inilah senarai semak kita tahun ini!

 

Puasa ni kan, kalau kita cakap kat non-Muslim kita tak makan siang selama 30 hari, mereka pula yang tak keruan, meroyan, kebingungan pasal puasa. Ujarnya, “Aiyyooo.. Susah wooo…” Padahal puasa tak susah pun. Amende-lah susahnya? Kalau sibuk bekerja pagi sampai petang, mana ingat nak makan. Saya pernah bekerja di kedai percetakan. Sumpah, selama saya bekerja di situ, boleh dikira berapa kali saya keluar makan tengahari. Sibuk, bhai.. Tengok kalendar, 4 kali Jumaat. Pejam-celik mana rasa.  Berazamlah untuk meningkatkan amalan Ramadhan marathon kita setiap hari, setiap minggu. Kurangkan beralasan. Kita boleh! Kita Muslim yang superb!

Mutaba’ah ni sesuai untuk semua lapisan umur. Tak kiralah kamu ikut usrahkah, tak ikut usrahkah, kuat mainkah, cikgu sekolahkah, poliskah, budak hisap gam belakang kantinkah.. Semua boleh! Kenapa nak beralasan atas label-label sebegitu untuk tidak beribadat di bulan Ramadhan?! Ramadhan sekali setahun je weih!

Untuk sebulan ini abaikan apa yang orang lain cakap. Tumpukan perhatian kepada amalan kita, ikhlaskan hati dalam beribadah. Malu nak ke masjid sebab terbiasa berzina? Ah, tinggalkan semua itu dan teruskan niat murni ke masjid. Walaupun banyak mulut yang mengata, ingat, setiap langkah yang kamu paksa gagah itu dipandang berat oleh Allah s.w.t. Kerana apa? Kerana usaha, Allah sayang!

Tips untuk mencari kekuatan: Buat demi Allah s.w.t., kerana meraih redha-Nya.

Banyak bebel bukan? Haha! Sila muat turun mutaba’ah dengan klik link di bawah:
Mutaba’ah Ramadhan ’16

Pesanan terakhir. Ikhlaskan hati untuk beribadah kerana-Nya. Walaupun keikhlasan seseorang itu sukar diukur kerana akan ada nafsu yang cuba mengapi-apikan rasa riak dan ujub.. Tetaplah pada niat, bukan beribadat kerana nak impress other people dan bukan jadi bahan status di Facebook, Instagram & Twitter. Tahun 2016 mungkin di Snapchat, Vines etc.

Ni, kalau nak share mutaba’ah ni tak payah minta izin tau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Sama-sama kita perbaiki diri dan kualiti ibadat kita. Wassalam..

P/s: Admin sokong kempen #RespekRamadhan tahun ini. Jangan merokok di tempat awam. Berhenti mempromosikan zina. Sekat bahan pornografi. Tutup aurat setiap kali keluar rumah.

Mutaba’ah Amal Ramadhan 2014

1 Comment

Assalamualaikum, pembaca sekalian. Hari ni dah masuk Ramadhan ke-5 tahun 1435H. Kita belum terlambat lagi nak periksa amal ibadat seharian kita di bulan penuh keberkatan ini. Untuk kita sentiasa monitor prestasi ibadat kita setiap hari, sebaiknya buatlah mutaba’ah atau check list amal kita. Sebelum masuk waktu maghrib, itulah penghujung harinya, kita periksa apa yang kita dah lakukan.

Dokumen yang saya sediakan di bawah merupakan mutaba’ah yang saya sediakan 2 tahun dahulu, yang saya pernah publish di blog jugak. Saya ubah sedikit memandangkan hari Jumaat jatuh pada hari berlainan. Column yang saya warnakan ungu biru pucat itu menandakan hari Jumaat setiap minggu.

Previu mutaba'ah amal

Previu mutaba’ah amal 1435H

Pembaca yang dirahmati Allah, puasa kita ni sekejap sahaja. Tak lama. Cuba kira berapa minggu. 4 minggu sahaja kan? 4 kali Jumaat. Oleh itu, tingkatkan speed Ramadhan marathon kita setiap hari, setiap minggu.

Sila muat turun mutaba’ah dengan klik link di bawah:
Mutaba’ah Amal Bulan Ramadhan

Pesanan terakhir. Ikhlaskan hati untuk beribadah kerana-Nya. Walaupun keikhlasan seseorang itu sukar diukur kerana akan ada nafsu yang cuba mengapi-apikan rasa riak dan ujub.. Tetaplah pada niat, bukan beribadat kerana nak impress other people dan bukan jadi bahan status di Facebook, Instagram & Twitter.

Ni, kalau nak share mutaba’ah ni tak payah minta izin tau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Sama-sama kita perbaiki diri dan kualiti ibadat kita. Wassalam..

Ichiban Ramadhan

Leave a comment

Assalamualaikum. Just a random post. Not anything informational.

It is not the first time I celebrated Ramadhan away from my hometown. This time, I’m fasting away from my country. I’m fasting in Japan!! About 16 hours eh? Not a problem for me. Before Ramadhan, I’d tried to fast during working days. Alhamdulillah.. I did fine… Eventhough the inside of the greenhouse was hot!

My friend worried all the time for the challenge of fasting in Japan because she’s always hungry. For me, as long as I keep myself busy (not that I’m saying that I exert my energy, no!) like harvesting, clipping, helping the scientists to obtain data, I forget about being hungry. Yes, that’s the tip. Don’t over-exert yourself, but keep yourself busy.

Some say, if you don’t have work to do and you want to avoid feeling hungry, SLEEP. Hmm.. That’s not the correct way to feel Ramadhan. You can’t have a full day nap and get the goods from Allah. Do something that benefits you AND others to His the blessings. It’s not every month we’re meeting Ramadhan, right? Only this month. Erk!

Enjoy your first Iftaar, everyone!

screenshot

Screen shot from Moshi Moshi Seerah. Hehe..

How’s your Ramadhan?

Leave a comment

Time flies fast. It’s already the 11th day of Ramadhan. How’s your Ramadhan? Hopefully filling the Ramadhan moments with ibadah, not just fasting but fulfilling what it is to be a Muslim. We have only 20 days to collect all the rewards this month.

There are 3 phases of Ramadhan; The first 10 days are the phase of mercy, the second 10 days are the phase of forgiveness, and the last 10 days are liberation from the hellfire. So for the first round, have you been experiencing the rahmah, the mercy of Allah?
_______________________________________________________________________________
Another different story..

In my country, it’s normal for Muslims to hangout with non-Muslims. When I was in boarding school, there were some non-Muslim friends who fasted along with us during the month of Ramadhan. It sure was a rare thing to see non-Muslims woke up for sahoor, eating together with their Muslim friends. Same goes during iftaar.

When been asked “why?”, they said that they just wanted to try fasting, they wanted to feel what it was like to be hungry (not eating and drinking from before dawn to evening), and of course, having and sharing the iftaar meal together with the others.

I don’t know why I’m writing this. But here’s what I’d observed on my non-Muslim friends who fasted. Just as when the iftaar time came in, they took the first sip of water with a feeling of pleasure and gratification. Like the feeling of nikmat came down pouring onto them as the water wetted the throat. I wonder how long have a human been lacking the feeling of gratification? Is it only when one is given something that he had longed for then he will become grateful?

Yes, the are non-Muslims who tried to fast during the Ramadhan to feel what it’s like to fast. While, sadly, some Muslims, out there, make excuses not to fast during this blessed month. Heartbreaking.. Get a reflection..

Mutabaah amal Ramadhan 1433H

3 Comments

Assalamualaikum.. Bagi anda yang tercari-cari mutaba’ah untuk bulan Ramadhan ini, anda mungkin drop by di page yang betul. I mean, di sini saya ada sediakan mutaba’ah untuk kita semua.

Mutaba’ah ni macam checklist untuk ibadah kita sehari-hari. Tak semestinya yang tidak disenaraikan dalam mutaba’ah ni bukan ibadah. Yang disenaraikan dalam mutaba’ah ni adalah ibadah yang mungkin kita jarang-jarang buat. So, di bulan yang penuh dengan rewards ini, apa salahnya kita push sikit diri kita untuk melakukan ibadah, not only because the reward multiplies by 70 (70 kali ganda), but because of Allah subhanahu wataala. Besides, ia boleh membantu kita dalam beramal, check diri kita sama ada ibadah harian kita bertambah atau berkurang. Kalau bertambah, thumbs up. Kalau berkurang, kita berusaha tingkatkan.

Mutaba’ah ni bukan kita buat untuk menunjuk-nunjuk atau untuk kita kira pahala. Tetapi sebagai inspection ke atas diri kita. Inspection dalam bahasa Mesia apa? Pemeriksaan? Pemantauan? Haa.. Begitulah.. Preview & borang mutaba’ah disediakan di bawah. Boleh save dan print. Items dalam mutaba’ah tidak fix untuk ini sahaja. Kita boleh tambah atau ubah.

Mutaba’ah Amal Bulan Ramadhan.pdf

Preview: Mutaba’ah amal Ramadhan 1433H

Segala silap dan salah, saya mohon ampun. Diri ini juga kekurangan. Semoga Ramadhan kali ini mengizinkan kita untuk lebih dekat kepada Cinta kita yang satu, Allah subhanahu wataala. Mudah-mudahan ibadah kita diterima dan diberkati oleh-Nya.