Home

Feeling that Ramadhan vibes?

Leave a comment

Respect Ramadhan T

#RespectRamadhan short sleeves T-shirt in Ash grey

Screen Shot 2016-06-04 at 4.23.50 AM

#RespectRamadhan long sleeves T-shirt in Heather

Assalamu’alaykum, everyone.

Wouldn’t it be nice to wear these shirts during Ramadhan? I mean, you don’t have to mouth it to other people to remind them that you’re fasting, since your T-shirt has spoken for you. The ideal shirt for the introverts, perhaps?

Spread good message to public this month by educating people about the holy month of Ramadhan. Share your moments on how people showed their respect to their friends/colleagues during the fasting month. Was it awkward??
Trending now #RespectRamadhan or #RespekRamadhan (Malaysia).

Life gets easier when you wear a thing that speaks for you. No need to thank the T-shirt, it’s just doing its job. A simple reminder to notify people that you are fasting and to tell them you will not do things you “normally” do during usual days. Just asking for some respect, right?

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Keep reblogging because campaign ends on June 6th, 2016. Get it now on Teespring!!

 

 

Advertisements

Ramadhan 2016 – Dah ready ke beb?

Leave a comment

Assalamualaikum, pembaca sekalian.

Bulan puasa menjelang tiba! Kita belum terlambat lagi nak pasang target kita untuk Ramadhan tahun ini. Untuk kita sentiasa monitor prestasi ibadat kita setiap hari, sebaiknya buatlah mutaba’ah atau check list amal kita. Mutaba’ah ni macam senarai semak lah.. Lepas buat, tanda. Kalau tak buat, tak payah tanda. Sebelum tidur muhasabah diri mana ibadat yang tertinggal, dan pasang azam setiap hari yang berlalu dalam bulan Ramadhan kita tingkatkan amal.

Dah bertahun-tahun saya repost mutaba’ah ni, nampaknya setiap tahun kena update sebab nak tukar style. Hahah.. Column yang saya warnakan hijau pucat itu menandakan hari Jumaat setiap minggu. 28 item semuanya dan saya sengaja tinggalkan ruang kosong di bawah senarai ini untuk diisi dengan target extra. Tahun ni kita mula puasa hari Isnin, ya!

Screen Shot 2016-06-04 at 4.39.33 AM

Inilah senarai semak kita tahun ini!

 

Puasa ni kan, kalau kita cakap kat non-Muslim kita tak makan siang selama 30 hari, mereka pula yang tak keruan, meroyan, kebingungan pasal puasa. Ujarnya, “Aiyyooo.. Susah wooo…” Padahal puasa tak susah pun. Amende-lah susahnya? Kalau sibuk bekerja pagi sampai petang, mana ingat nak makan. Saya pernah bekerja di kedai percetakan. Sumpah, selama saya bekerja di situ, boleh dikira berapa kali saya keluar makan tengahari. Sibuk, bhai.. Tengok kalendar, 4 kali Jumaat. Pejam-celik mana rasa.  Berazamlah untuk meningkatkan amalan Ramadhan marathon kita setiap hari, setiap minggu. Kurangkan beralasan. Kita boleh! Kita Muslim yang superb!

Mutaba’ah ni sesuai untuk semua lapisan umur. Tak kiralah kamu ikut usrahkah, tak ikut usrahkah, kuat mainkah, cikgu sekolahkah, poliskah, budak hisap gam belakang kantinkah.. Semua boleh! Kenapa nak beralasan atas label-label sebegitu untuk tidak beribadat di bulan Ramadhan?! Ramadhan sekali setahun je weih!

Untuk sebulan ini abaikan apa yang orang lain cakap. Tumpukan perhatian kepada amalan kita, ikhlaskan hati dalam beribadah. Malu nak ke masjid sebab terbiasa berzina? Ah, tinggalkan semua itu dan teruskan niat murni ke masjid. Walaupun banyak mulut yang mengata, ingat, setiap langkah yang kamu paksa gagah itu dipandang berat oleh Allah s.w.t. Kerana apa? Kerana usaha, Allah sayang!

Tips untuk mencari kekuatan: Buat demi Allah s.w.t., kerana meraih redha-Nya.

Banyak bebel bukan? Haha! Sila muat turun mutaba’ah dengan klik link di bawah:
Mutaba’ah Ramadhan ’16

Pesanan terakhir. Ikhlaskan hati untuk beribadah kerana-Nya. Walaupun keikhlasan seseorang itu sukar diukur kerana akan ada nafsu yang cuba mengapi-apikan rasa riak dan ujub.. Tetaplah pada niat, bukan beribadat kerana nak impress other people dan bukan jadi bahan status di Facebook, Instagram & Twitter. Tahun 2016 mungkin di Snapchat, Vines etc.

Ni, kalau nak share mutaba’ah ni tak payah minta izin tau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Sama-sama kita perbaiki diri dan kualiti ibadat kita. Wassalam..

P/s: Admin sokong kempen #RespekRamadhan tahun ini. Jangan merokok di tempat awam. Berhenti mempromosikan zina. Sekat bahan pornografi. Tutup aurat setiap kali keluar rumah.

Move On-lah kerana kamu layak untuk bahagia

3 Comments

Scrolling blog orang ni banyak benda pulak saya rasa nak ulas. Al-maklumlah hari tu deactivate Facebook, maka rajinlah saya stalk blog kawan2 yang saya sendiri tak berapa kenal.

Relationship on-off katanya sampai 5x. Sekarang dah setahun lebih berpisah tapi si teruna masih terimpi-impi. Si gadis pula sudah memasang pengganti.
Kata teruna, “Bukan tak nak move on tapi kerana terlalu banyak memori”.
Pada entri lain katanya lagi, “Bukan tak nak move on tapi ini soal kebahagiaan diri.”

Sebab dia lelaki tidaklah saya ingin mengulas depan-depan. Makanya saya ulas di sini untuk renungan saya pada hari kelak. Untuk anda juga, perhaps..?

Pada blognya saya dapati banyak tulisan islamik, tapi masalahnya juga banyak coretan anganan yang membuat saya rasa dia ni tidak sedar bahawa yang susu tak sedap kalau dah campur ngan cuka buatan. Kalau ye nak buat susu masam, tambahlah beneficial bacteria, barulah bermanfaat.

1. Terlalu banyak memori sehingga sukar dilupakan.

Kan..? Tahu sakit hati.. Haa.. Sebab itu Allah pesan jangan couple kerana dia tidak mahu hambanya dilemahkan dengan derita “sakitnya tuh di sini” (tunjuk kat hati).

Jangan dekati zina, ianya satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk
(al-Isra’: 32).

Sampai kena guna perkataan “keji”. Pergh.. Allah knows best. Walaupun lepas break-up, masih lagi terbawa ke dalam mimpi anganan untuk hidup bersama. Memori itu, kalau yang halal, bolehlah jadi penguat semangat. Tapi dah kalau yang haram, yang bikin kamu rasa “butterflies in the tummy”, itulah senjata ampuh syaitan untuk melemahkan semangat kamu, yang menambah kelalaian, yang membiarkan kamu hanyut dalam fantasi, dan yang paling teruk, buat kamu tak boleh nak move on. Maka, jadilah kamu manusia forever alone.

Yang tak tahan tu, mimpi dia dan pasangan di masjid bersama seorang anak lelaki. Maaflah kawan, tak tahan berdekah bila baca entri yang satu ni. Masjid tu beb!! Syaitan ni tak perlu masuk MMU untuk dpt degree in Virtual Reality, dah boleh bina masjid dengan realistik dalam mimpi. Kaahh~

2. Soal kebahagiaan diri.

Mitos, bahagia hanya mampu dicapai dengan mengahwini wanita idaman hati. Bahagianya itu cuma ada pada si gadis yang memiliki hatinya “forever more”. Waduh.. Cliché banget sih kayak sinetron di TV.

Bahagia itu ada di antara kita dan Allah. Berusahalah mencari di ceruk mana. Bukan pada gadis yang bukan milik kamu, yang kamu relakan hatimu untuk dia pegang dan buat mainan. Kamu seperti meletakkan diri kamu di tempat yang tidak layak, dan kamu rela dan redha jika kamu tidak bahagia. Yang sebenarnya kamu layak di tempat yang mulia kedudukannya dan kamu layak untuk bahagia.

Jangan kamu berkeras menyimpan memori itu kalau kamu sedia tahu Allah tidak redha. Bukan saya kata memori itu mudah dihapuskan, tidak. Tetapi sesukar manapun untuk kamu melupakannya, mohonlah keampunan daripada Allah kerana teringatkan bahagia selain-Nya.

Istighfar-lah kerana dengan mengingati-Nya hatimu akan tenang
(ar-Ra’d: 28).

Mohonlah perlindungan kerana kamu tahu syaitan sedang mencucuk kamu, geram untuk melihat kamu tersenyum sipu mengenangkan yang lalu. Pui..!
Ada satu entri dia menyatakan tentang kebajikan yang dia buat pada suatu hari kerana kasihan terlihat pakcik menjual jeli shumi di pasar malam. Bukan nak suruh pembaca kata dia ni riak, sebab soal tu tak wujud rasanya kalau kita tak kenal orang tu (anonymous). Dia hulurkan duit merah. Walaupun dia tak jumpa laksa yang diidamkannya di pasar malam (niat awalnya), sekurang-kurangnya dia bahagia kerana menghulur duit merah pada pakcik penjual shumi tu. See?

Bahagia tu datang dari Allah selagimana redha-Nya yang kita harapkan
(an-Nisa’: 114).

Pandai pun kau, kawan. Haih~! Itu clue Allah bagi camne nak cari bahagia through charity. Harap kau nampak.

And lastly (sebab tetiba rasa panjang sangat dah), potonglah angan-angan kamu yang panjang itu, dan kalau nak bahagia, berhentilah meratapi masa silam. Your future is way brighter, and it’s up to you how you want to paint your canvas. Kalaulah jodohmu dengan si dia, memori silam itu dah tak penting dah sebab yang penting itu masa depan.. Nak syurga kan? Kan?

Impossible-lah nak cakap direct benda ni sebab tak tahu bila dia ready dan saya pula bukan jenis speaker depan lelaki. If one day this post circulates and come to you, then Allah knows that your heart is strong and ready. Sayang, terkadang saya merasa dia punya potensi yang baik, tetapi masih terbelenggu dengan mainan syaitan. Mohon pagar diri daripada cucukan jahiliyah.

Silau pulak mata tengok screen laptop ni. Minta diri dulu. Yang baik kita ambil, yang hampeh kita sembang nanti. Wassalam..

Ichiban Ramadhan

Leave a comment

Assalamualaikum. Just a random post. Not anything informational.

It is not the first time I celebrated Ramadhan away from my hometown. This time, I’m fasting away from my country. I’m fasting in Japan!! About 16 hours eh? Not a problem for me. Before Ramadhan, I’d tried to fast during working days. Alhamdulillah.. I did fine… Eventhough the inside of the greenhouse was hot!

My friend worried all the time for the challenge of fasting in Japan because she’s always hungry. For me, as long as I keep myself busy (not that I’m saying that I exert my energy, no!) like harvesting, clipping, helping the scientists to obtain data, I forget about being hungry. Yes, that’s the tip. Don’t over-exert yourself, but keep yourself busy.

Some say, if you don’t have work to do and you want to avoid feeling hungry, SLEEP. Hmm.. That’s not the correct way to feel Ramadhan. You can’t have a full day nap and get the goods from Allah. Do something that benefits you AND others to His the blessings. It’s not every month we’re meeting Ramadhan, right? Only this month. Erk!

Enjoy your first Iftaar, everyone!

screenshot

Screen shot from Moshi Moshi Seerah. Hehe..

headscarf.

Leave a comment


Hijab never fails me in my activity, whether in sports or fieldwork. To ban the wearing of headscarves in sports is something that I cannot accept. Chehh.. Hahah~ Tapi benarlah bah.

Written rules and regulation is never the same with what’s written in the Qur’an. Headscarf is an obligation for any muslim women. Oh and if you know some of your muslim friends/colleagues who don’t wear hijab, that’s because they chose not to. That is for Allah to judge. But really, we have to wear the hijab to obey.

I never choke during my training. Yeah you can say that’s just my luck. And even if I really choke someday in the future, I won’t ever blame the hijab and people shouldn’t blame the hijab for choking me either. To wear a hijab and to obey is my choice.

Next time, Mr. Referee and sports manager, if there are Muslim women with hijab coming to the arena, I suggest you provide a letter for them to sign… That if anything happens (choking/injuries) to the team that come with headscarves, we, the game manager, will not take responsibility for that. To play with the headscarves are the team own’s choice. They had been mentioned about the dangers and harms of the improper dressing.
That, should be provided and keep that for your reference. Give us a chance. Oh, above is just my imagination on preparing a draft and how it will be written “improperly”.

Now if that cannot happen, then there’s just one thing for me to wonder… Are people concerned about what’s  underneath that hijab? Trust me, weapons and armors will not fit in. What’s underneath are just hair, hairpins/bobbi pins, scrunchies, just like what other girls wear to tidy their hair.

Man vs. Animal: Animals are much more qualified for sports.

Peace. Stop fighting. OK diam.