Home

Dilemma of an Ummah Designer.. Part #2

Leave a comment

(Note: Read Part #1 first)

When a potential client’s message came into my inbox, it meant chance for me.

This one regular client who currently lived in my hometown asked to design a poster for a coming-up event for school kids. She didn’t give me any template but gave me an exemplary poster from another branch; different from the previous client who shared their template to me beforehand.

So obviously this client was asking to design a poster from scratch. I accepted it but I asked for agreement to pay before I can proceed. Then…

screen-shot-2016-12-03-at-4-57-55-pm

I don’t know if they were misinterpreting my service, and I don’t know if this client was being sarcastic, but I only hope for two things:

  1. If they talk shit behind my back, then I pray their pahala to be given to me.
  2. I want them to understand what I’m going through and why I need money.

Designers who worked in a physical shop would charge RM40 per hour for one design. I offered RM30 with no time limit and didn’t mind to start from scratch. This person is a regular client which I never asked for payment before. Maybe they didn’t expect me to ask for payment. It’s okay.. I already saved a probability of this thing would happen.

But, I never expected for a double reply. That “Dari kak grah…” , I knew something was wrong from there. Criticism. That person had never showed her interest in my personality and psychology, but let’s just leave it to there. I don’t want to backbite the person who acted like she cared, because at least she acted.

*sigh* I thought this kind of organization would support me through my calamities. And there goes.. But not all are like that. Maybe it’s only those who worked in my birthplace.

Long story, short: My sister asked if I could lend her some money because she had zero ringgit in her account and she needed to buy diapers & milk for her twin toddlers. She was asking for RM300 not knowing that I had only RM222 in my account. So I said to her, what if I lend you RM150 first, and the other half later? She said OK. There went my RM150. I withdrew the remainder also to pay some debts I had with my friend, now leaving only RM5 in my account. My wallet now screaming THERE ARE ONLY 8 PIECES OF BLUE NOTES IN HERE!

Until then. Salaam..

Dilemma of an Ummah Designer.. Part #1

Leave a comment

I had people asking for my help nowadays – designing posters, banners etc.

To inform, soon there will be a big event running all over my country for fresh school graduates. There will be carnivals like Jom Masuk U, Career Week and my most concerned, Karnival Lepasan Sekolah (KLS). All are expected to be held in January 2017.

So last week, I received a job from KRIM Dungun, Terengganu as they urgently need a designer for a poster of an event. I actually volunteered myself to help them, but a friend of mine suggest that, “Hey it’s not  your obligation to help them since you are here in Selangor. They’re asking for help, don’t let them take you for granted. You know you have a lot to do here, right? Selangor branch needs you more. We need your time. I suggest that you put a price on your service. Besides, you need money for time being, right?”

She had me thinking, because what she said was right. I’m being too kind to let people take me for granted. So I decided, if they start to be very picky about the output, or if they ask to edit some more after I submit, I should charge them.

Seems like my client from Dungun was okay with the term, and it wasn’t me that decided the price on my service. They themselves wanted to pay me RM50. How can I give enough thanks to Allah? Guys, if you think RM50 for this job is cheap, let me tell you that for a student like me, it’s worth every minute. All I had been thinking about was my lunch, dinner and petrol. If I had any left, I’d save it for my Final Year Project presentation.

RM50. I have to do my best! So what I submitted to my client was not only a poster, but a Facebook profile picture that I think they need to change, and also a new Facebook cover (because I think they took Johor’s branch cover and that’s wrong).

screen-shot-2016-12-03-at-8-13-51-pm

Turns out my client liked my service. Yeay!! Alhamdulillah. It’s not much of a problem since my client kindly shared the template of the poster beforehand. Also, that’s why I added my own work and effort to offer them some new images for their Facebook page. I thank Allah so much for answering my prayers. I asked for money, and he gave me a job so I could earn my own.

And then.. A couple of hours after that.. I got a new job again. But this time.. It didn’t help. I’ll continue in my next post, insyaAllah.

Feeling that Ramadhan vibes?

Leave a comment

Respect Ramadhan T

#RespectRamadhan short sleeves T-shirt in Ash grey

Screen Shot 2016-06-04 at 4.23.50 AM

#RespectRamadhan long sleeves T-shirt in Heather

Assalamu’alaykum, everyone.

Wouldn’t it be nice to wear these shirts during Ramadhan? I mean, you don’t have to mouth it to other people to remind them that you’re fasting, since your T-shirt has spoken for you. The ideal shirt for the introverts, perhaps?

Spread good message to public this month by educating people about the holy month of Ramadhan. Share your moments on how people showed their respect to their friends/colleagues during the fasting month. Was it awkward??
Trending now #RespectRamadhan or #RespekRamadhan (Malaysia).

Life gets easier when you wear a thing that speaks for you. No need to thank the T-shirt, it’s just doing its job. A simple reminder to notify people that you are fasting and to tell them you will not do things you “normally” do during usual days. Just asking for some respect, right?

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Get your T-Shirt here!

Keep reblogging because campaign ends on June 6th, 2016. Get it now on Teespring!!

 

 

Ramadhan 2016 – Dah ready ke beb?

Leave a comment

Assalamualaikum, pembaca sekalian.

Bulan puasa menjelang tiba! Kita belum terlambat lagi nak pasang target kita untuk Ramadhan tahun ini. Untuk kita sentiasa monitor prestasi ibadat kita setiap hari, sebaiknya buatlah mutaba’ah atau check list amal kita. Mutaba’ah ni macam senarai semak lah.. Lepas buat, tanda. Kalau tak buat, tak payah tanda. Sebelum tidur muhasabah diri mana ibadat yang tertinggal, dan pasang azam setiap hari yang berlalu dalam bulan Ramadhan kita tingkatkan amal.

Dah bertahun-tahun saya repost mutaba’ah ni, nampaknya setiap tahun kena update sebab nak tukar style. Hahah.. Column yang saya warnakan hijau pucat itu menandakan hari Jumaat setiap minggu. 28 item semuanya dan saya sengaja tinggalkan ruang kosong di bawah senarai ini untuk diisi dengan target extra. Tahun ni kita mula puasa hari Isnin, ya!

Screen Shot 2016-06-04 at 4.39.33 AM

Inilah senarai semak kita tahun ini!

 

Puasa ni kan, kalau kita cakap kat non-Muslim kita tak makan siang selama 30 hari, mereka pula yang tak keruan, meroyan, kebingungan pasal puasa. Ujarnya, “Aiyyooo.. Susah wooo…” Padahal puasa tak susah pun. Amende-lah susahnya? Kalau sibuk bekerja pagi sampai petang, mana ingat nak makan. Saya pernah bekerja di kedai percetakan. Sumpah, selama saya bekerja di situ, boleh dikira berapa kali saya keluar makan tengahari. Sibuk, bhai.. Tengok kalendar, 4 kali Jumaat. Pejam-celik mana rasa.  Berazamlah untuk meningkatkan amalan Ramadhan marathon kita setiap hari, setiap minggu. Kurangkan beralasan. Kita boleh! Kita Muslim yang superb!

Mutaba’ah ni sesuai untuk semua lapisan umur. Tak kiralah kamu ikut usrahkah, tak ikut usrahkah, kuat mainkah, cikgu sekolahkah, poliskah, budak hisap gam belakang kantinkah.. Semua boleh! Kenapa nak beralasan atas label-label sebegitu untuk tidak beribadat di bulan Ramadhan?! Ramadhan sekali setahun je weih!

Untuk sebulan ini abaikan apa yang orang lain cakap. Tumpukan perhatian kepada amalan kita, ikhlaskan hati dalam beribadah. Malu nak ke masjid sebab terbiasa berzina? Ah, tinggalkan semua itu dan teruskan niat murni ke masjid. Walaupun banyak mulut yang mengata, ingat, setiap langkah yang kamu paksa gagah itu dipandang berat oleh Allah s.w.t. Kerana apa? Kerana usaha, Allah sayang!

Tips untuk mencari kekuatan: Buat demi Allah s.w.t., kerana meraih redha-Nya.

Banyak bebel bukan? Haha! Sila muat turun mutaba’ah dengan klik link di bawah:
Mutaba’ah Ramadhan ’16

Pesanan terakhir. Ikhlaskan hati untuk beribadah kerana-Nya. Walaupun keikhlasan seseorang itu sukar diukur kerana akan ada nafsu yang cuba mengapi-apikan rasa riak dan ujub.. Tetaplah pada niat, bukan beribadat kerana nak impress other people dan bukan jadi bahan status di Facebook, Instagram & Twitter. Tahun 2016 mungkin di Snapchat, Vines etc.

Ni, kalau nak share mutaba’ah ni tak payah minta izin tau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Sama-sama kita perbaiki diri dan kualiti ibadat kita. Wassalam..

P/s: Admin sokong kempen #RespekRamadhan tahun ini. Jangan merokok di tempat awam. Berhenti mempromosikan zina. Sekat bahan pornografi. Tutup aurat setiap kali keluar rumah.

Move On-lah kerana kamu layak untuk bahagia

3 Comments

Scrolling blog orang ni banyak benda pulak saya rasa nak ulas. Al-maklumlah hari tu deactivate Facebook, maka rajinlah saya stalk blog kawan2 yang saya sendiri tak berapa kenal.

Relationship on-off katanya sampai 5x. Sekarang dah setahun lebih berpisah tapi si teruna masih terimpi-impi. Si gadis pula sudah memasang pengganti.
Kata teruna, “Bukan tak nak move on tapi kerana terlalu banyak memori”.
Pada entri lain katanya lagi, “Bukan tak nak move on tapi ini soal kebahagiaan diri.”

Sebab dia lelaki tidaklah saya ingin mengulas depan-depan. Makanya saya ulas di sini untuk renungan saya pada hari kelak. Untuk anda juga, perhaps..?

Pada blognya saya dapati banyak tulisan islamik, tapi masalahnya juga banyak coretan anganan yang membuat saya rasa dia ni tidak sedar bahawa yang susu tak sedap kalau dah campur ngan cuka buatan. Kalau ye nak buat susu masam, tambahlah beneficial bacteria, barulah bermanfaat.

1. Terlalu banyak memori sehingga sukar dilupakan.

Kan..? Tahu sakit hati.. Haa.. Sebab itu Allah pesan jangan couple kerana dia tidak mahu hambanya dilemahkan dengan derita “sakitnya tuh di sini” (tunjuk kat hati).

Jangan dekati zina, ianya satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk
(al-Isra’: 32).

Sampai kena guna perkataan “keji”. Pergh.. Allah knows best. Walaupun lepas break-up, masih lagi terbawa ke dalam mimpi anganan untuk hidup bersama. Memori itu, kalau yang halal, bolehlah jadi penguat semangat. Tapi dah kalau yang haram, yang bikin kamu rasa “butterflies in the tummy”, itulah senjata ampuh syaitan untuk melemahkan semangat kamu, yang menambah kelalaian, yang membiarkan kamu hanyut dalam fantasi, dan yang paling teruk, buat kamu tak boleh nak move on. Maka, jadilah kamu manusia forever alone.

Yang tak tahan tu, mimpi dia dan pasangan di masjid bersama seorang anak lelaki. Maaflah kawan, tak tahan berdekah bila baca entri yang satu ni. Masjid tu beb!! Syaitan ni tak perlu masuk MMU untuk dpt degree in Virtual Reality, dah boleh bina masjid dengan realistik dalam mimpi. Kaahh~

2. Soal kebahagiaan diri.

Mitos, bahagia hanya mampu dicapai dengan mengahwini wanita idaman hati. Bahagianya itu cuma ada pada si gadis yang memiliki hatinya “forever more”. Waduh.. Cliché banget sih kayak sinetron di TV.

Bahagia itu ada di antara kita dan Allah. Berusahalah mencari di ceruk mana. Bukan pada gadis yang bukan milik kamu, yang kamu relakan hatimu untuk dia pegang dan buat mainan. Kamu seperti meletakkan diri kamu di tempat yang tidak layak, dan kamu rela dan redha jika kamu tidak bahagia. Yang sebenarnya kamu layak di tempat yang mulia kedudukannya dan kamu layak untuk bahagia.

Jangan kamu berkeras menyimpan memori itu kalau kamu sedia tahu Allah tidak redha. Bukan saya kata memori itu mudah dihapuskan, tidak. Tetapi sesukar manapun untuk kamu melupakannya, mohonlah keampunan daripada Allah kerana teringatkan bahagia selain-Nya.

Istighfar-lah kerana dengan mengingati-Nya hatimu akan tenang
(ar-Ra’d: 28).

Mohonlah perlindungan kerana kamu tahu syaitan sedang mencucuk kamu, geram untuk melihat kamu tersenyum sipu mengenangkan yang lalu. Pui..!
Ada satu entri dia menyatakan tentang kebajikan yang dia buat pada suatu hari kerana kasihan terlihat pakcik menjual jeli shumi di pasar malam. Bukan nak suruh pembaca kata dia ni riak, sebab soal tu tak wujud rasanya kalau kita tak kenal orang tu (anonymous). Dia hulurkan duit merah. Walaupun dia tak jumpa laksa yang diidamkannya di pasar malam (niat awalnya), sekurang-kurangnya dia bahagia kerana menghulur duit merah pada pakcik penjual shumi tu. See?

Bahagia tu datang dari Allah selagimana redha-Nya yang kita harapkan
(an-Nisa’: 114).

Pandai pun kau, kawan. Haih~! Itu clue Allah bagi camne nak cari bahagia through charity. Harap kau nampak.

And lastly (sebab tetiba rasa panjang sangat dah), potonglah angan-angan kamu yang panjang itu, dan kalau nak bahagia, berhentilah meratapi masa silam. Your future is way brighter, and it’s up to you how you want to paint your canvas. Kalaulah jodohmu dengan si dia, memori silam itu dah tak penting dah sebab yang penting itu masa depan.. Nak syurga kan? Kan?

Impossible-lah nak cakap direct benda ni sebab tak tahu bila dia ready dan saya pula bukan jenis speaker depan lelaki. If one day this post circulates and come to you, then Allah knows that your heart is strong and ready. Sayang, terkadang saya merasa dia punya potensi yang baik, tetapi masih terbelenggu dengan mainan syaitan. Mohon pagar diri daripada cucukan jahiliyah.

Silau pulak mata tengok screen laptop ni. Minta diri dulu. Yang baik kita ambil, yang hampeh kita sembang nanti. Wassalam..

Muhasabah April #2

Leave a comment

*Sambungan dari Muhasabah April #1*

“Beb tekan brake ke untuk hidupkan lampu belakang ni?” Pembonceng bertanya, menguatkan sedikit suara yang terbawa angin malam.

“A’ah. Kalau tak tekan takda lampu merah.” Jawab penunggang.

“Hmm.. Nanti cepat habis minyak takpa kah?” Soal pembonceng lagi.

“Taklah. Guna bateri je! Sebab lampu sambung kat bateri.”

Aku ni takdalah tak pandai sangat. Pembonceng bermonolog dari dalam hati. Can’t help her own face pulled flat. Memang akan makan minyak kalau press brake sekali ngan minyak. Beri Force yang lebih diperlukan untuk motor itu meluncur.

“Oh begitu ke..?” Ujar pembonceng. Sengaja bermain.

“Eh, ya. Makan minyak sikit. Tapi takpa sekejap je ni.”

“Kalau jalan terang macam ni dah OK tak perlu tekan dah. Pemandu lain nampak dah kita.” Sambungnya setelah melalui pintu utama UKM.

Barulah Pembonceng menarik nafas lega. Bermuhasabah sepanjang perjalanan.

Bukan fitrah ciptaannya agar skuter itu ditekan brek sepanjang masa untuk lampu keselamatan belakang itu hidup. Tapi atas keuzuran, terpaksalah melawan fitrah.

Patutlah aku tengok skuter ni cam kesian je.. Hmm.. Begini rupanya layak pemiliknya. Bertabahlah, skuter. Suara hati Pembonceng berpesan kepada diri agar menjaga harta sebaiknya. Bukan kerana melebihkan dunia, tapi sebolehnya perbelanjaan untuk membaiki kerosakan itu dan ini dapat dikurangkan untuk menampung perbelanjaan yang lebih bermanfaat. Sekiranya rosak, berikan haknya untuk dibaiki (walaupun ia bukan benda hidup). Jangan paksa apa yang ia tak mampu, supaya ia boleh tahan lama berkhidmat untuk tuannya. Respect the limit.

Sehingga tiba di rumah sendiri Pembonceng bermuhasabah: Respect the limit. Pesan hatinya lagi.

*TAMAT*

gambar-kartun-pegang-payung

Muhasabah April #1

Leave a comment

Meluncur dgn skuter Yamaha Ego di sepanjang jalan gelap tak berlampu pada setiap malam Selasa, perkara biasa bagi dua gadis itu.
Entah mengapa pada malam ini si Penunggang asyik memandang cermin belakang. Pembonceng hairan. Makin lama makin seram pula melihat gelagat Penunggang itu. Tiba di selekoh skuter pun berhenti. Kiri dan kanan hutan belukar. Penunggang terbongkok-bongkok meneliti side mirror.

“Kenapa, Beb?”

“Kak … …” (bercakap dgn suara x didengari).

“Apa? Kenapa Beb?”

“Kak turun sekejap.” Sambil menoleh kepada Pembonceng.

Pembonceng pun turun.

“Hah..” Pembonceng menanti apa yang Penunggang mahukan.

“Cuba kak tengok belakang.”

“Hah..” Sambil memandang ke belakang motor. Kenapalah pulak?! Rasa menyampah dalam hati kerana diarah begitu.

“Ada lampu (merah) tak?” Pembonceng pun faham lampu yang dimaksudkan itu lampu keselamatan.

“Adalah lampu merah.”

“Dan sekarang?”

“Takda.” Aik.. Kenapa tak hidup ni?

“Sekarang ada lagi?”

“Ada.”

“OK lampu keselamatan tak berfungsi. Dah, naik.”

Cheh, dia ni buat seram aku je.

*bersambung*

Fizah

Berjaga-jaga ngan dia. Buat jalanraya macam dia punya.

Older Entries