Menasihati, atau ada orang suka sebut berpesan, buat sesetengah orang ianya suatu perkara yang mudah dilaksanakan, dan bagi sesetengah yang lain, ianya perkara yang kalau boleh dia nak elakkan, atau cuba pass kat orang lain untuk melaksanakannya.

Bagi yang ringan menasihati orang lain, itu ialah perkara yang bagus. Tetapi ini terpulang kepada cara penyampaiannya. Nasihat itu adalah agama, which means it is a good thing, and it should not be something hard to do. Bahkan semua orang kena berlumba-lumba melaksanakannya. Dan orang yang dinasihati itu harus mengambil nasihat itu sebaiknya, bukan untuk diambil ringan dan ditertawakan.

Ada pula orang yang memberi nasihat tetapi mempunyai niat untuk menjelekkan orang lain. OK.. Yang ni, busuk.. Memang mulut busuk.

Nasihatlah dengan niat untuk memperbaiki DIRI dan ORANG LAIN.

Orang yang tidak mahu menasihati pula biasanya dia ada alasan-alasan seperti:

  1. Malu,
  2. Rasa tidak layak (mungkin kerana orang yang perlu dinasihatinya itu lebih baik kedudukannya dari dia),
  3. Rasa diri lebih banyak buat salah,
  4. Tidak suka bercakap dengan orang yang perlu dinasihati itu (mungkin sebab dah menyampah sangat),
  5. Takut dimarahi,
  6. Takut putus hubungan,
  7. Takut nasihatnya tidak diterima,
  8. (dan) macam-macam lagi jenis takut.

Pembaca sekalian, sekiranya kita ingin mengubah dunia atau sekurang-kurangnya mengubah Malaysia atau paling sikitpun ubah keadaan pejabat/fakulti kita, alasan-alasan yang di atas itu harus kita bungkus dan masuk tong “moeru“!

Moeru(燃える)= Japanese for bahan bakar. Mentang-mentang buat assignment Slash and Burn sekarang.

Mari kita ulangkaji semula nasihat Imam Syafie rahimahullah tentang cara menasihati agar orang lain mudah menerima nasihat kita:

“Tutuplah kesalahanku dengan menasihatiku seorang diri. Janganlah menasihatiku di hadapan khalayak ramai, kerana menasihatiku di hadapan orang lain adalah seperti memburuk-burukkan (menghina) aku. Aku tidak redha mendengar seperti itu. Jika engkau enggan menuruti perkataanku, maka jangan hairan jika nasihatmu tidak ditaati.”

Haa… Imam Syafie ni walaupun beliau seorang yang alim, juga seorang imam, beliau juga menuntut untuk dinasihati supaya dirinya diperbaiki, tetapi harus kena dengan adabnya.

Antara hal-hal lain yang harus kita consider,

  • Sifat orang mukmin adalah menasihat (berpesan ke arah kebaikan) dan menutupinya, manakala sifat orang munafik dalam nasihatnya bermaksud untuk menghina orang lain.
  • Jangan pula semasa kita berpesan, kita menyampaikannya dengan gelak tawa yang mana boleh membuatkan orang memikirkan hal itu tidak serius. Saya tahu ada yang berbuat demikian untuk mengelakkan situasi jadi awkward sebab tiba-tiba situasi jadi serius and tensed. Lebih baik elakkan. Keep calm, and deliver it from the heart with kindness.
  • Sekarang ni kan banyak aplikasi online yang memboleh kita private message, apa salahnya kita gunakan medium itu untuk menyampaikan nasihat. Kita juga boleh sampaikan nasihat dalam berbentuk grafik (info-grafik) dan poskan ia ke public page seperti Instagram, Facebook, Twitter etc. tapi tak perlulah tag orang sasaran itu.

Hah.. Itu jelah kot. Bersahaja nak kongsikan apa yang dipelajari melalui bahan bacaan dengan harapan ilmu yang diterima ini tidak membasi dalam otak. Saya nak sambung buat assignment. Mohon doa! ^_^

 

Advertisements